ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Πρωτοβουλία για την ανάδειξη του ιστορικού σπηλαίου Χαΐνόσπηλιος στο Καμαράκι

Πρωτοβουλία για την ανάδειξη του ιστορικού σπηλαίου Χαΐνόσπηλιος στο Καμαράκι

Διευρυμένη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Μαλεβιζίου για τα όλα τα ζητήματα του οικισμού Καμαράκι, έπειτα από πρωτοβουλία του οικείου Πολιτιστικού Συλλόγου, παρουσία και του Δημάρχου Κώστα Μαμουλάκη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, κάτοικοι του ιστορικού οικισμού, Αντιδήμαρχοι και στελέχη του Δημοτικής Αρχής. Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης ήταν η ανάδειξη και η περαιτέρω προβολή του ιστορικού σπηλαίου Χαϊνόσπηλιος, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό. Πρόκειται για ένα σημαντικότατο σπήλαιο της περιοχής, μεταξύ των πολυάριθμων, αξιόλογων και ιστορικών σπηλαίων του Δήμου Μαλεβιζίου, με πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο και λόγω της σχετικής βατότητας του, αποτελεί δημοφιλή προορισμό για ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Εκτός όμως της αξιόλογης γεωλογικής και σπηλαιολογικής του αξίας, για την οποία κατατάσσεται ανάμεσα στα σημαντικότερα σπήλαια της Ελλάδος, ο Χαϊνόσπηλιος διαθέτει σπουδαία ιστορική σημασία, λόγω της σύνδεσής του με τον θρυλικό Χαϊνη και πρωταγωνιστή των Κρητικών Επαναστάσεων, καπετάν Ιωάννη Παλμέτη (1795-1835) από τον Καμαράκι, ο οποίος χρησιμοποιούσε το σπήλαιο ως λημέρι.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε πως αν και η σημαντική επισκεψιμότητα του σπηλαίου αποτελεί αναμφίβολα θετικό γεγονός, αυτή καθεαυτή συνιστά σήμερα το μεγαλύτερο κίνδυνο για τον Χαϊνόσπηλιο, δεδομένης της ανεξέλεγκτης εισόδου και κυκλοφορίας των επισκεπτών μέσα σε αυτό. Η διαμόρφωση λοιπόν συγκεκριμένων όρων επίσκεψης και χρήσης του σπηλαίου σύμφωνα με τους κανόνες που επιβάλει η σύγχρονη σπηλαιολογία, αποτελεί μονόδρομο για την προστασία του Χαϊνόσπηλιου.

Ο Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης, υπενθύμισε στους συμμετέχοντες ότι αρμόδιος φορέας για την προστασία και ανάδειξη των σπηλαίων της χώρας αποτελεί η Εφορεία Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας, που εδρεύει στην Αθήνα, δεσμεύτηκε όμως να έρθει ο ίδιος σε επαφή με την εν λόγω υπηρεσία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκπόνηση της απαιτούμενης ειδικής μελέτης ανάδειξης του σπηλαίου, με δαπάνες του Δήμου Μαλεβιζίου και καθ' υπόδειξη της αρμόδιας υπηρεσίας. Επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα της συνάντησης, και αναμένεται πλέον η αποστολή στην Κρήτη ειδικού επιστημονικού κλιμακίου που μαζί με στελέχη του δήμου Μαλεβιζίου και του Συλλόγου, θα επισκεφτούν τον Χαϊνόσπηλιο και θα καταλήξουν στον προσδιορισμό των παραμέτρων για την ορθή αξιοποίηση και προστασία του.

Ο Δήμαρχος σε δηλώσεις του εξέφρασε τη βούληση του Δήμου για την αξιοποίηση του σπηλαίου τονίζοντας παράλληλα ότι η σωστή ανάδειξή του Χαϊνόσπηλιου, συνιστά απαραίτητο όρο για την προστασία του. «Στην περιοχή του Μαλεβιζίου» τόνισε ο Κώστας Μαμουλάκης, «υπάρχουν δεκάδες σπήλαια, ιδιαίτερου φυσικού κάλους και ιστορικής αξίας, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Μεταξύ αυτών ο Χαϊνόσπηλιος, αποτελεί την προσφορότερη περίπτωση, λόγω της προεργασίας που έχει γίνει στον περιβάλλοντα χώρο από την προηγούμενη δημοτική αρχή της Τυλίσου, και λόγω της ομαλότητας του σπηλαίου που το καθιστά απολύτως βατό για όλους, με ελάχιστες παρεμβάσεις στο εσωτερικό του. Είμαι βέβαιος ότι η αρμόδια Εφορεία Σπηλαιολογίας θα συνεργαστεί άψογα μαζί μας για την εκπόνηση μιας μελέτης ήπιας αξιοποίησης και ανάδειξης του Χαϊνόσπηλιου, η οποία θα συμβάλει εν τέλει και στην οριστική προστασία του".

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Άρης Σαλούστρος, Θανάσης Κύρκος και Δημήτρης Τζεδάκης και ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου, αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κρήτη

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video