ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Διήμερο εκδηλώσεων στα Χανιά υπέρ της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Διήμερο εκδηλώσεων στα Χανιά υπέρ της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η ημέρα υπέρ της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, ώστε για να γίνει ευρέως αποδεκτό ότι η βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. Αντιθέτως, η  ψυχολογική, σεξουαλική, σωματική ή λεκτική βία κατά των γυναικών, αποτελεί σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που δεν συναντά σύνορα και δεν σχετίζεται με κοινωνικές, οικονομικές ή πολιτισμικές διαφορές, αλλά αφορά κάθε άτομα ξεχωριστά μα και όλες τις γυναίκες.

Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι) σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και το Θέατρο 104 και σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων πραγματοποιούν  2ημερο εκδηλώσεων στα Χανιά στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2018. 

Το Σάββατο 24 Νοέμβρη στο θέατρο “YOUCA”, Καραϊσκάκη 76, την παράσταση – θεατρικό μονόλογο  «MAIDen» του Γιώργου Νικολαΐδη, σε σκηνοθεσία της Ζωής Ξανθοπούλου.

Η παράσταση- θεατρικός μονόλογος “MAIDen” είναι βασισμένη στο πρώτο μέρος του  “Maid Mom Made Mermaid”, που είναι  το πρώτο ολοκληρωμένο θεατρικό έργο του Γιώργου Νικολαΐδη που αποτελείται από τρία μέρη και έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Σοκόλη. Έχοντας την αιγίδα του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Η “MAIDen” κυοφορεί  ένα παιδί που δεν θέλει, σε ένα σπίτι που δεν θέλει, σε ένα κόσμο που δεν θέλει. Μονολογεί, παραληρεί, φωνάζει, ερωτεύεται, γκρεμίζει και φτιάχνει από την αρχή τον κόσμο, κρατώντας ένα δίσκο περιμένοντας να ξυπνήσει η κυρία της για να πάρει το πρωινό της.

Σύζυγος, εργαζόμενη, μάνα, κόρη, δούλα, ερωμένη.... Μια γυναίκα αφηγείται την ιστορία της ζωής της, στα όρια του πραγματικού με το φανταστικό, στα όρια του χρόνου που πιέζει γι' αποφάσεις, αλλαγές και ταυτότητα. Ανάμεσα στη βιολογική υπόσταση και την κοινωνική εικόνα, υπάρχει ένα σημείο που η ηρωίδα είναι ο εαυτός της; Πώς μπορεί να εκφραστεί αυτός ο “εαυτός”; Τι ευθύνες μπορεί να πάρει; Και η ζωή συνεχίζεται...

*Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα.

Την Κυριακή 25 Νοέμβρη στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Α. Παπανδρέου 72, 19:00 – 22:00  ένα τρίωρο κινηματογραφικό αφιέρωμα, από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, με τις ταινίες:

19:15  -  20:00

Άκου / Listen _ Σκηνοθεσία: HamyRamezan , RunganoNyoni / Διάρκεια 13΄

Μια ξένη γυναίκα σε burqa φέρνει τον μικρό της γιο σε ένα αστυνομικό τμήμα της Κοπεγχάγης για να ξεφύγει από τον καταχρηστικό της σύζυγο, όμως ο μεταφραστής που την έχει αναλάβει, φαίνεται απρόθυμος να μεταδώσει την αληθινή έννοια των λέξεών της στην αστυνομία, καταστρέφοντας έτσι την αλήθεια της τρομερής κατάστασης.

Ο Δρόμος για το Σπίτι / The Way Home _ Σκηνοθεσία: Begonia Randhav / Διάρκεια  13΄

Αφού καταφέρνουν να αποδράσουν από τον πόλεμο που μαίνεται στην πατρίδα τους, η Σαμπά καταλήγει σε νοσοκομείο στη Σουηδία. Η μητέρα της είναι άρρωστη και ο μικρός της αδερφός βρίσκεται σε σύγχυση. Αργά αλλά σταθερά , ο κόσμος καταρρέει γύρω της, ενώ ο χρόνος της τελειώνει. Η Σαμπά πρέπει να διαλέξει : θα μείνει με την οικογένεια της και θα γυρίσει πίσω στον πόλεμο ή θα αποδράσει μοναχή της και θα ζήσει σαν μετανάστης χωρίς χαρτιά σε μια ξένη χώρα;

Η Επόμενη Μέρα / The Day After _ Σκηνοθεσία : Δημήτρης Χριστοδούλου / Διάρκεια 16΄

Ποιες είναι οι γενεσιουργές αιτίες της ενδοοικογενειακής βίας; Είναι η εσωτερίκευση της οικονομικής κρίσης; Μα εδώ ο σκηνοθέτης έχει εμπνευστεί από ένα ζευγάρι με αστικό τρόπο ζωής για να μας πει ένα ξεκάθαρο όχι.

Μήπως αποτελεί σύμπτωμα ή αρνητικό προνόμιο της μιας ή της άλλης κοινωνικής τάξης; Μέσα από την ταινία διαπιστώνουμε πως το σύμπτωμα είναι διαταξικό. Εκείνοι που ίσως αλλάζουν είναι οι όροι.

Υπάρχει συμψηφισμός της γυναικείας κακοποίησης, μέσω της ενστικτώδους λεκτικής ανταπόδοσης με λέξεις που χτυπούν σαν πέτρες; Σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει ζήτημα τέτοιου ισολογισμού!

20:00 – 20:15 Διάλειμμα

20:15 – 21:55

Ξαδέλφες  / Primas  _Σκηνοθεσία :  Laura Bari   / Διάρκεια 100'

Το Primas είναι το υποβλητικό πορτρέτο δυο ξαδέρφων της Rocio  και  της  Aldana, εφήβων της Αργεντινής, οι οποίες μετά από εξευτελιστικές πράξεις βίας που διέκοψαν την παιδική τους ηλικία, θα απελευθερωθούν από τις σκιές του παρελθόντος . Δυο ξαδέλφες που μεγαλώνουν σε διαφορετικές χώρες και περνούν την εφηβεία τους προσπαθώντας να ξεπεράσουν τα σωματικά και ψυχολογικά τραύματα του σκληρού τους παρελθόντος. Εξασκούνται στον χορό, στο θέατρο, στα ακροβατικά, στις οπτικές τέχνες. Ώσπου να γνωριστούν, το σώμα τους έχει μάθει να εκφράζει όσα εμποδίζει το φράγμα της γλώσσας, ενώ οι δυο τους καταφέρνουν να αντισταθμίζουν την απόγνωση με την ομορφιά.

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η ημέρα υπέρ της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, ώστε για να γίνει ευρέως αποδεκτό ότι η βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. Αντιθέτως, η  ψυχολογική, σεξουαλική, σωματική ή λεκτική βία κατά των γυναικών, αποτελεί σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που δεν συναντά σύνορα και δεν σχετίζεται με κοινωνικές, οικονομικές ή πολιτισμικές διαφορές, αλλά αφορά κάθε άτομα ξεχωριστά μα και όλες τις γυναίκες.

Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι) σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και το Θέατρο 104 και σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων πραγματοποιούν  2ημερο εκδηλώσεων στα Χανιά στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2018. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

Η ΕΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κρήτη

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video