ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Πρωτοστατεί η Περιφέρεια Κρήτης στις αναδοχές και στις υιοθεσίες

Πρωτοστατεί η Περιφέρεια Κρήτης στις αναδοχές και στις υιοθεσίες

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά την προώθηση των θεσμών της Αναδοχής και της Υιοθεσίας στην χώρα μας, αποτέλεσε το ευαίσθητο θέμα της σημαντικής ημερίδας που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης τη Τετάρτη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Στην ημερίδα είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν εκπρόσωποι Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, φορείς κοινωνικών υπηρεσιών, εκπαίδευσης, κοινωνικοί λειτουργοί, της Εκκλησίας και πολίτες. Στην ενημερωτική εκδήλωση τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης και η

Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα κοινωνικής πολιτικής Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, ενώ τον συντονισμό είχε ο Διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης.

Στις ειδικές συνεδρίες της ημερίδας εκτός της παρουσίασης του νέου θεσμικού πλαισίου για την αναδοχή και υιοθεσία, αναλύθηκε και ο ρόλος των φορέων στην προώθηση των παραπάνω θεσμών (αναδοχή-υιοθεσία).

anadoxes krhth imerida2

Όπως τονίστηκε από τους ειδικούς επιστήμονες, η Αναδοχή και η Υιοθεσία ως εναλλακτικές μορφές παιδικής προστασίας έχουν παιδοκεντρικό χαρακτήρα και η εφαρμογή τους έχει σαν σκοπό να διαφυλάξει τα παιδιά από τις συνέπειες της ιδρυματικής περίθαλψης, η οποία αποτελούσε κλασική μορφή προστασίας επί σειρά ετών. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, η απομάκρυνση του παιδιού από την φυσική του οικογένεια είναι αναγκαία για το συμφέρον του, η τοποθέτηση του σε ανάδοχη ή θετή οικογένεια αποτελεί την απαραίτητη και εξατομικευμένη προστασία και φροντίδα που το κράτος οφείλει να παράσχει στο παιδί. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε, η Περιφέρεια Κρήτης πρωτοστατεί σ’αυτό σύμφωνα και με τις αρχές της Περιφερειακής της Στρατηγικής όπου, τα παιδιά και η προστασία τους, έχουν υψηλή προτεραιότητα στον κοινωνικό της σχεδιασμό.

Βασικές ρυθμίσεις του Νέου Νομοσχεδίου είναι η θέσπιση Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής Υιοθεσίας, η καθιέρωση Εθνικών Μητρώων Ανηλίκων, Αναδόχων Γονέων και Θετών Γονέων, η εκπαίδευση και η συμβουλευτική υποστήριξη αναδόχων και θετών γονέων, η καθιέρωση του νέου θεσμού της Επαγγελματικής αναδοχής και της αναδοχής ως Aναμορφωτικού μέτρου, η πρόβλεψη νέων παροχών και διευκολύνσεων σε ανάδοχους γονείς, θέματα για τα οποία θα υπάρξουν σχετικές εισηγήσεις.

Η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα κοινωνικής πρόνοιας Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη η οποία ευχαρίστησε δημόσια για την διοργάνωση της ημερίδας σε δηλώσεις της ανέφερε: «Η Υιοθεσία- Αναδοχή είναι από τους σημαντικότερους θεσμούς της κοινωνικής πολιτικής, καθώς αγγίζουν πολλές ομάδες πληθυσμού και διακινούν έντονα συναισθήματα αγάπης, αφοσίωσης, στοργής, προσφοράς, κατανόησης. Η Περιφέρεια Κρήτης, μέσω της ΠΕΣΚΕ,(Περιφερειακή Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης) δίνει προτεραιότητα στην προστασία των παιδιών, που αποτελούν ομάδα υψηλής προστασίας και ενισχύει τις υπηρεσίες πρόσβασης στους θεσμούς αναδοχής και υιοθεσίας. Υποστηρίζουμε τα παιδιά, χωρίς γονική μέριμνα, που διαβιούν σε Δομές κλειστής φροντίδας, ή σε δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον. Από το 2012, στην Κρήτη, 66 παιδιά που διαβιούσαν σε οικογένειες που κρίθηκαν ακατάλληλες με εισαγγελική παρέμβαση, ή ήταν εγκαταλελειμμένα ή θύματα βίας, ή διαβιούσαν σε ιδρύματα, πήγαν σε οικογένειες και μπορούν να ενσωματωθούν πλέον σε ένα ήρεμο οικογενειακό πλαίσιο, με αγάπη, θαλπωρή, για ορθή διαπαιδαγώγηση και μέριμνα για την υγιή ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη» και πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια Κρήτης, θέλει στον πυρήνα και στο κέντρο της κοινωνικής της πολιτικής, την τακτική της προστασίας του παιδιού και των δικαιωμάτων του, τη διαφύλαξη και την προώθηση των συμφερόντων του, που συνεπάγονται, την όσο το δυνατόν ελάχιστη παραμονή του σε ιδρυματικό περιβάλλον, θέτοντας ως προτεραιότητα την ανατροφή του σε περιβάλλον οικογένειας».

Από την πλευρά του ο διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης επεσήμανε: «Ο σκοπός της σημερινής ημερίδας που εντάσσεται στα πλαίσια της υλοποίησης του κοινωνικού προγράμματος Περιφέρειας Κρήτης είναι να ενημερώσει όλους τους επαγγελματίες κοινωνικής μέριμνας, κοινωνικούς λειτουργούς, σχετικά με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την υιοθεσία και την αναδοχή. Το εφαρμοζόμενο νέο θεσμικό Πλαίσιο έχει ψηφιστεί το 2018 με καινοτομίες, και αφορά το σύστημα της παιδικής Προστασίας και των εναλλακτικών μορφών παιδικής προστασίας. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα διότι συμβάλλει στην από-ιδρυματοποίηση των παιδιών, αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα υγιές περιβάλλον και δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά και στις οικογένειες που θέλουν να αποκτήσουν ένα παιδί να ζήσουν μαζί και να γίνουν υγιείς πολίτες. Η Περιφέρεια Κρήτης πρωτοπορεί σε αυτό και φαίνεται εκ των αποτελεσμάτων της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν διπλασιασμό των αναδοχών και των υιοθεσιών στην Περιφέρεια Κρήτης. Κάναμε πολλή δουλειά, θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους των κοινωνικών υπηρεσιών σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης για την πολλή δουλειά που έχουν κάνει στον τομέα αυτό, σημαίνει ότι η δουλειά μας αρχίζει να αποδίδει καρπούς και θεωρούμε ότι μέσα από αυτή την σημαντικότατη ημερίδα στην οποία συμμετέχουν εισηγητές από όλη την Ελλάδα και Πανεπιστήμια θα μπορέσουμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι και να υλοποιήσουμε το έργο που μας έχει ανατεθεί».

Η Υπεύθυνη Επιχειρησιακής Συντονιστικής Υπηρεσίας Δράσεων Παιδικής Προστασίας του ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Κοινωνικης Λειτουργός Γιώτα Μάνθου ανέφερε: «Το νέο θεσμικό Πλαίσιο το περιμέναμε καιρό ήταν ζητούμενο όλοι του προνοιακού χώρου και των επιστημών που δρουν στο πεδίο της παιδικής προστασίας. Ο νόμος έχει αρκετές καινοτομίες, όπως, ενσωματώνει σε ένα θεσμικό πλαίσιο όλα τα αναγκαία μητρώα που πρέπει να λειτουργούν. Μητρώο παιδιών, μητρώο ανηλίκων, ουσιαστικά είναι το μητρώο των παιδιών σε προστατευμένες δομές να ξέρουμε πόσα παιδιά, γιατί δεν το ξέρουμε επισήμως ως χώρα, πόσα παιδιά βρίσκονται στα ιδρύματα της χώρας κρατικά και μη. Μητρώο υποψηφίων θετών και αναδόχων, δεν υπήρχε, θεσμοθετείται να μπορούμε να σχεδιάσουμε πολιτικές από-ιδρυματοποίησης να ξέρουμε πόσοι άνθρωποι αιτούνται πόσοι άνθρωποι εκδηλώνουν ενδιαφέρον μήπως χρειάζεται να αυξήσουμε τις δράσεις ευαισθητοποίησης σε μία περιοχή; «Παντρεύονται» τα μητρώα μεταξύ των μητρώων των υποψηφίων και των παιδιών στα ιδρύματα υπάρχει σχέση άλληλοσυνδετική και αλληλοσυνεργατική. Δεν θα επιτρέπει η Πολιτεία πλέον τη μακροχρόνια παραμονή των παιδιών στα ιδρύματα. Σαν χώρα έχουμε το μεγαλύτερο μέσο όρο σε σχέση με την Ευρώπη ξεπερνούμε τα 7 χρόνια είναι αναγκαίο να πάμε πλέον συστηματικά συντεταγμένα οργανωμένα σε πολιτικές από-ιδρυματοποίησης. Είμαστε αισιόδοξοι ξέρουμε ότι θέλει χρόνο αυτό να περπατήσει και να γίνει κτήμα όλων μας το πιστεύουμε όμως και θα το προσπαθήσουμε».


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κρήτη

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video