ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Διευθυντή του ΕΛΚΕΘΕ

Η Περιφέρεια στηρίζει το ερευνητικό-επιστημονικό έργο του Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών

Η στήριξη του επιστημονικού έργου του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) από την Περιφέρεια Κρήτης συζητήθηκε στη συνάντηση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) Δρ. Αριστομένη Καραγεώρη. Στη συνάντηση στη Περιφέρεια, συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής του Ενυδρείου Κρήτης Μιχάλης Παπαδάκης, η διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Έργων Δρ. Ελένη Χατζηγιάννη, και η Δρ. Στέλλα Ψαρρά ερευνήτρια ΕΛΚΕΘΕ.
Στη συνάντηση εξετάστηκε το πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν για νέες συνεργασίες μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και του ΕΛΚΕΘΕ σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην ανάδειξη των αποτελεσμάτων των ερευνητικών προγραμμάτων που πραγματοποιεί το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης μετά την συνάντηση, ανέφερε, ότι, «είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση με τον κύριο Καραγεώρη, και τους συνεργάτες του, για όλα τα θέματα που απασχολούν το νησί μας και μπορούμε να συνεργαστούμε. Έχουμε δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι είμαστε υπερήφανοι για τα Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού και το ΕΛΚΕΘΕ μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο πάνω στην εξωστρέφεια αλλά και στη προστασία του περιβάλλοντος, ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά όλους μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με το ΕΛΚΕΘΕ, ωστόσο αυτή η συνεργασία μας θα ενδυναμωθεί προς όφελος του νησιού και της επιστημονικής κοινότητας».

Από την πλευρά του ο Δρ. Αριστομένης Καραγεώρης ευχαριστώντας την Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη για την στήριξη ανέφερε: «Μετά από μία πολύ ενδιαφέρουσα και μακροσκελή συζήτηση καταλήξαμε σε μία σειρά από δράσεις η οποία έχουν ένα χαρακτήρα αφενός μεν βραχυπρόθεσμο έως και άμεσο και στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμαστε σε μία προγραμματική συμφωνία η οποία θα υποστηρίξει ένα δίκτυο παρακολούθησης των παράκτιων υδάτων της Περιφέρειας που θα διαρκέσει περίπου ένα έτος, σε μία πιλοτική φάση, και θα έχει σαν στόχο την απόκτηση πληροφορίας για την ενημέρωση και του πληθυσμού του νησιού αλλά και των τουριστών για να διερευνηθούν διάφορα φαινόμενα που έχουν σχέση με την ωκεανογραφία της παράκτιας ζώνης και έχουν ενδιαφέρον ιδιαίτερο για τον τουριστικό κόσμο κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού. Σε δεύτερο χρόνο αλλά σχετικά βραχυπρόθεσμα επίσης ο κ. Αρναουτάκης θα στηρίξει μία πολύχρονη δράση στην ευρύτερη περιοχή και έχει σχέση με σταθμό παρακολούθησης ωκεανογραφικών και μετεωρολογικών παραμέτρων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα πρόκειται για τη συντήρηση και την επίσκεψη σε μηνιαία βάση ενός ωκεανογραφικού σταθμού ο οποίος βρίσκεται στη θάλασσα περίπου 22 μίλια έξω από το Ηράκλειο. Σε αυτή τη φάση προσπαθούμε να στηρίξουμε αυτή τη δράση η οποία γίνεται από το ΕΛΚΕΘΕ εδώ και πολλά χρόνια αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλο κόστος οπότε κατά κάποιο τρόπο ζητήσαμε από την Περιφέρεια να υιοθετήσει αυτή τη προσπάθεια του Ινστιτούτου και να την στηρίξει με οικονομικά μέσα».

Επίσης, όπως πρόσθεσε ο κ. Καραγεώρης, «ένα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο έχει σχέση με την αποτύπωση της περιβαλλοντικής κατάστασης των λιμένων της Περιφέρειας στην προκειμένη περίπτωση συζητάμε για το Ηράκλειο, τον Άγιο Νικόλαο και για την Σούδα, η αποτύπωση και η απόδοση της οικολογικής ποιότητας, είναι μεγάλης σημασίας για αυτές τις περιοχές γιατί είναι διαμετακομιστικά κέντρα. Εκεί υπάρχει πάντα η πιθανότητα να συμβεί κάποιο ατύχημα και αποτυπώνοντας τη σημερινή κατάσταση, θα είμαστε σε θέση να έχουμε ένα σημείο αναφοράς μία βάση σε περίπτωση που, ω μη γένοιτο, συμβεί κάποιο ατύχημα, να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το ποσοστό επιβάρυνσης και των επιπτώσεων που θα υποστεί η περιοχή, αν και πάλι επαναλαμβάνω προκύψει κάποιο θέμα» και πρόσθεσε: «Σε πιο μακρόπνοο σχεδιασμό συζητήσαμε τη στήριξη της Περιφέρειας σε ότι έχει σχέση με θέματα της έρευνας και πιθανής εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης. Πρόκειται για μία βαθιά θάλασσα η οποία είναι ανεξερεύνητη και ζητάμε τη στήριξη της Περιφέρειας για να οργανώσει μέσω της Πολιτείας, μία μεγάλη δράση εθνική η οποία θα αποτυπώσει την περιβαλλοντική κατάσταση σε αυτή την περιοχή που δυστυχώς λόγω του μεγάλου βάθους και των ιδιαιτεροτήτων της δεν έχει μελετηθεί ποτέ στο παρελθόν σε βαθμό που να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτή την περιοχή από την άποψη της οικολογίας της γεωμορφολογίας και άλλων ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν».


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κρήτη

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video