ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Διεκδίκηση Δημόσιων και Ευρωπαϊκών Πόρων για την αποκατάσταση των καταστροφών από την θεομηνία στην Κρήτη

Διεκδίκηση Δημόσιων και Ευρωπαϊκών Πόρων για την αποκατάσταση των καταστροφών από την θεομηνία στην Κρήτη

Οι πρώτες εγκρίσεις στην Περιφέρεια για τα πολύ επείγοντα ήρθαν, και για την πλήρη αποκατάσταση των καταστροφών-ζημιών από την θεομηνία στους πληγέντες Δήμους της Κρήτης θα διεκδικήσουμε δημόσιους και Ευρωπαϊκούς πόρους, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στη έκτατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου παρουσία του Υπουργού Ανδρέα Ξανθού.

Στην έκτατη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή στην Π.Ε Ρεθύμνου με θέμα «Αποτίμηση καταστροφών στην Π.Ε Ρεθύμνου και συντονισμός για την αποκατάσταση τους από την θεομηνία» τονίστηκε από τον κ. Αρναουτάκη, τον κ Ξανθό, και τους συμμετέχοντες, η συνεργασία όλων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζημιών και την στήριξη των πληγέντων Δήμων του Ρεθύμνου που έχουν ήδη έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο μεγάλο εύρος των καταστροφών στις υποδομές με έμφαση το οδικό δίκτυο αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρια Λιονή ενώ έγινε φωτογραφική προβολή σε οθόνη μέρους των μεγάλων καταστροφών.

Στις καταστροφές και στην λήψη άμεσων μέτρων σε συνεργασία με την Περιφέρεια, αναφέρθηκαν οι Δήμαρχοι των πληγέντων Δήμων, Ρεθύμνου, Αγ. Βασίλειου, Αμαρίου, Μυλοποτάμου κ.κ. Μαρινάκης, Ταταράκης, Μουρτζανός, Κόκκινος, ενώ παρόν ήταν και ο Δήμαρχος Ανωγείων Μ. Καλλέργης. Για την έγκαιρη κινητοποίηση και σημαντική βοήθεια των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, Σωμάτων Ασφαλείας, Εθελοντών, Στρατού, και όσων συμμετείχαν στην εξέλιξη του φαινομένου της θεομηνίας ,έδωσαν δημόσια συγχαρητήρια, ο Υπουργός, ο Περιφερειάρχης, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ρεθύμνου, οι Δήμαρχοι, οι συμμετέχοντες Αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Λεονταράκης Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Παρασύρης Παιδείας, Περιφερειακοί -Δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.

Ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στην συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια, να τρέξουν το συντομότερο οι διαδικασίες αποκατάστασης, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και ο Περιφερειάρχης, και άλλοι εκπρόσωποι, τόνισαν τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, όπως και το φαινόμενο της αυθαιρεσίας με τα μπαζώματα ρεμάτων.

 

Στ. Αρναουτάκης: Εγκρίθηκαν ήδη 12 εκ. ευρώ για τα Χανιά και αναμένουμε άμεσα την έγκριση των πρώτων 5 εκ. ευρώ για το Ρέθυμνο

Από πλευράς άμεσων χρηματοδοτικών εγκρίσεων αποκατάστασης, ο κ. Αρναουτάκης είπε ότι ήδη για τα Χανιά έχουν εγκριθεί προς την Περιφέρεια τα πρώτα 12 εκατ. ευρώ, και για το Ρέθυμνο αναμένεται η έγκριση των πρώτων 5 εκατ. ευρώ, την ερχόμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης σε δήλωση του στα ΜΜΕ στο Ρέθυμνο, ανέφερε:

«Έχουμε την κήρυξη τριών δήμων σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης, Ρεθύμνου Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου. Ποιο μπροστά έχει κηρυχθεί ο δήμος Αμαρίου άρα οι τέσσερις δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου εκτός των Ανωγείων είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει ανακοίνωση από την κα. Υπουργό για την παράταση των φορολογικών εκκρεμοτήτων και των ληξιπρόθεσμων που είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί είναι μέχρι τον Αύγουστο. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η καταγραφή όλων των προβλημάτων που υπάρχουν στην Περιφερειακή Ενότητα και στο επαρχιακό δίκτυο και με τους Δημάρχους να κάνουμε ανά δήμο αναλυτική καταγραφή ποια είναι τα προβλήματα και πώς μπορούν να αποκατασταθούν. Εμείς ήδη έχουμε ζητήσει ένα ποσό των 5 εκατομμυρίων για την Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, ενώ ήδη έχουμε πάρει 12 εκατομμύρια για τα Χανιά για να ξεκινήσουν οι άμεσες παρεμβάσεις. Χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που με την καταγραφή όλων των προβλημάτων των έργων που πρέπει να γίνουν και τον τρόπο που πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν. Θα είμαστε σε συνεχή συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών για το πώς μπορούν να τρέξουν γρηγορότερα οι διαδικασίες και να διεκδικήσουμε τους πόρους που χρειάζεται για να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι το Καλοκαίρι».


Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στην πρώτη χρηματοδότηση της Περιφέρειας για την ΠΕ Ρεθύμνου, είπε: «Θεωρώ ότι την ερχόμενη εβδομάδα για το Ρέθυμνο θα έχουμε τα 5 εκατομμύρια από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Είναι για το «κουρταλιώτικο» φαράγγι ,το επαρχιακό οδικό δίκτυο, αυτά τα χρήματα και οι δήμοι θα είναι σε μεταγενέστερη φάση που θα δώσουν τα δικά τους έργα μέσα από τα ολοκληρωμένα σχέδια που θα φέρουν στην Περιφέρεια, στα αρμόδια Υπουργεία».

 

Χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην πρόθεση της Περιφέρειας να διεκδικήσει παράλληλα με τους δημόσιους και Ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ εκτίμησε ότι, το ύψος των ζημιών-καταστροφών σε Ρέθυμνο και Χανιά θα φτάσουν τα 150 εκ. ευρώ.

«Όπως υπολογίζω, κάθε μέρα που αποκαλύπτονται -καταγράφονται και νέες ζημιές το νούμερο αυτό θα είναι μαζί με Χανιά και Ρέθυμνο εκεί περίπου, αλλά θα το καταγράψουμε σε μια ολοκληρωμένη μελέτη. Έχω συνεννοηθεί με το αρμόδιο Υπουργείο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δούμε μετά την καταγραφή πως μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα μέρος» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

 

Εργασίες στον ΒΟΑΚ από Υπουργείο-Μελέτες από ΟΑΚ Πολιτικη προστασία

Στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα έργα αποκατάστασης στον ΒΟΑΚ από το αρμόδιο Υπουργείο, στις μελέτες του ΟΑΚ, ενώ ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες για την συνεργασία.
«Πρέπει να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες την Αστυνομία την Πυροσβεστική τις τεχνικές μας υπηρεσίες την πολιτική προστασία γιατί πραγματικά όλοι οι άνθρωποι δούλεψαν άμεσα σε συνεργασία με τους Δήμους τους Δημάρχους». ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης, και πρόσθεσε: «Ο κρατικός μηχανισμός δούλεψε και πρέπει να το πούμε ότι δεν ήταν μία εύκολη κατάσταση ήταν ίσως η δυσκολότερη που έχουμε βιώσει όλα τα χρόνια στην Περιφέρεια Κρήτης και για το νησί μας. Πάνω από όλα αυτό το οποίο ενδιαφέρει είναι να λυθούν τα προβλήματα όσο το δυνατόν συντομότερα. Το Υπουργείο Υποδομών ανέλαβε για το βόρειο οδικό άξονα να κάνει την κατασκευή όλων των έργων που χρειάζονται για τις καταπτώσεις και όλο το μήκος ειδικά από το Ηράκλειο μέχρι τα Χανιά, μέχρι το Σταλό».

 


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κρήτη

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video