ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών από την Περιφέρεια Κρήτης

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών από την Περιφέρεια Κρήτης

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει, ότι, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, από τις 11/03/2019, το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Κρήτης, που αφορά ενιαία το νησί .

Το εκτελούμενο έργο έχει ως πρωταρχικό στόχο την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, στο βαθμό που κατά την τελευταία δεκαετία παρατηρείται στην Ευρώπη επανάκαμψη ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Στην Ελλάδα το 2018 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων ασθενειών μεταδιδόμενων από κουνούπια τα τελευταία χρόνια, διάσπαρτα σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες την χώρας. Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν περισσότερα από 300 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, αλλά και δέκα κρούσματα ελονοσίας με χαρακτηριστικά εγχώριας μετάδοσης. Στην Περιφέρεια Κρήτης καταγράφηκε ιδιαίτερα περιορισμένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, κύρια σε κουνούπια και σε πτηνά που ελέγχει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. Η παρουσία αυτή του ιού αντιμετωπίσθηκε άμεσα και αποτελεσματικά από την Περιφέρεια, με τη λήψη έκτακτων μέτρων.

Ήδη με την έναρξη των εργασιών του 2019, το έργο καλείται να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα των έντονων βροχοπτώσεων των πρώτων μηνών του έτους, που έχουν δημιουργήσει πρωτοφανείς μεταβολές στον χάρτη των επιφανειακών υδάτων της Κρήτης κατά την τρέχουσα περίοδο. Τα παραμένοντα επιφανειακά νερά που έχουν κατακλύσει τμήματα της παραλιακής ζώνης του νησιού, αποτελούν σημαντικές εν δυνάμει εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, οι οποίες με την αύξηση της θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν ταυτόχρονες και μαζικές εκκολάψεις κουνουπιών, που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθούν απόλυτα. Σημειώνεται, ότι, τα εαρινά είδη των κουνουπιών που ενδεχομένως θα εμφανιστούν στο προσεχές διάστημα δεν αποτελούν απειλή για την δημόσια υγεία.

Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας μεριμνά για την επικαιροποίηση των χαρτών εστιών αναπαραγωγής που σήμερα περιλαμβάνουν 5.158 εστίες 22 διαφορετικών τύπων, τους συνεχείς ελέγχους εντοπισμού παρουσίας προνυμφών κουνουπιών, αξιολογεί την παραγωγικότητα των εστιών αναπαραγωγής, συλλέγει όλα τα επιδημιολογικά και εντομολογικά δεδομένα και επιβλέπει στην πραγματοποίηση των απαραίτητων ψεκαστικών παρεμβάσεων προνυμφοκτονίας. Το έργο που υλοποιείται στην Κρήτη ανταποκρίνεται στις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές και υποστηρίζεται από επιστήμονες διεθνούς κύρους, του ΙΤΕ και της αναδόχου εταιρείας.

Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης διά της αναδόχου εταιρείας διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα καταπολέμησης κουνουπιών κι έτσι, για την αντιμετώπιση των έκτακτων πλημμυρικών φαινομένων, θα χρησιμοποιηθούν τις προσεχείς μέρες drones και αμφίβιο όχημα 8Χ8, πέραν βεβαίως των συμβατικών ψεκαστικών οχημάτων που καθημερινά συμμετέχουν στο έργο.

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου (αποτελέσματα δειγματοληψιών, ψεκαστικές παρεμβάσεις, κλπ.) καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο σε βάσεις δεδομένων και ελέγχονται από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Κρήτης. Παράλληλα, για την επίτευξη των στόχων του έργου, σήμερα αξιοποιούνται οι δυνατότητες που παρέχουν η τηλεματική (παρακολούθησης κίνησης οχημάτων), η γεωματική (ραντάρ εντοπισμού υδάτινων επιφανειών) και η γεωπληροφορική (γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών). Η ανάλυση δεδομένων σε βάθος χρόνου επιτρέπει τη βελτιστοποίηση στο σχεδιασμό και στην εν γένει αποτελεσματικότητα του έργου.

Παράλληλα με τις άμεσες δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και έρευνας (ΙΤΕ), δράσεις εντομολογικής επιτήρησης με την συλλογή ακμαίων κουνουπιών σε τακτά διαστήματα και επιδημιολογικής επιτήρησης με την διερεύνηση της παρουσίας ιών σε ζώα δείκτες, καθώς και έλεγχος ανθεκτικότητας των κουνουπιών στα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα.

Πέραν των δράσεων που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης, η καταπολέμηση των κουνουπιών απαιτεί την συμμετοχή όλων, με την αποφυγή παρατεταμένης παραμονής νερού έστω και πολύ μικρής έκτασης – ακόμα και σε μικρά δοχεία- στα οποία μπορεί να έχουν πρόσβαση για την αναπαραγωγή τους συγκεκριμένα είδη «οικόσιτων» κουνουπιών. Μεγάλο μέρος των προβλημάτων όχλησης στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια, οφείλεται στο κουνούπι «Τίγρης» που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη πολύ πρόσφατα. Το είδος αυτό ενοχλεί ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της ημέρας, και αναπαράγεται συνήθως μέσα στην αυλή μας ή στο μπαλκόνι μας. Η ξήρανση των υδατοσυλλογών που έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα μετά τις βροχές ή δημιουργούνται από την αλόγιστη χρήση νερού, είναι υποχρέωση όλων και συμβάλει στην προστασία από την όχληση αλλά και από τις ασθένειες που μεταδίδονται από το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού.

Για την αναφορά τυχόν αυξημένων προβλημάτων όχλησης, αλλά και για πληροφορίες σχετικά με το εκτελούμενο έργο καταπολέμησης, λειτουργεί η ανοικτή γραμμής επικοινωνίας 8001124424 στην οποία μπορεί να απευθύνεται ο κάθε πολίτης χωρίς χρέωση.

Επίσης, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα:
Για την Π.Ε. Ηρακλείου 2813410754 - 2813410771 – 2813410741 - 2813410753
Για την Π.Ε. Χανίων, 2821344220 - 2821344205
Για την Π.Ε. Ρεθύμνου, 2831343317 – 2831343318 - 2831343308
Για την Π.Ε. Λασιθίου, 2841340384 – 2841340385 – 2841340380


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κρήτη

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video