ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ανησυχητικά τα στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στην Κρήτη

φωτογραφία αρχείου

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, τα φαινόμενα της κακοποίησης παιδιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Δευτέρα στα Χανιά, στο πλαίσιο καμπάνιας του οργανισμού «Το Xαμόγελο του Παιδιού» ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η εκστρατεία ενημέρωσης του οργανισμού κρίθηκε απαραίτητη δεδομένου ότι τα στοιχεία που υπάρχουν σε τοπικό, πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο προκαλούν έντονη ανησυχία, αλλά δεδομένου και του μεγάλου πρακτικού ζητήματος, της σιωπής και της απόκρυψης της κακοποίησης από τα θύματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πανελλαδικά το 2017 υπήρξαν στα γραφεία του «Χαμόγελου του Παιδιού» 848 καταγγελίες που αφορούσαν 1.186 παιδιά, τα οποία προωθήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές. Το 0,5% από αυτές τις περιπτώσεις αφορούσε σεξουαλική βία. Aντίστοιχα, τους πρώτους δέκα μήνες του 2018 υπήρξαν 647 καταγγελίες που αφορούσαν 1.186 παιδιά. Το 0,3% αφορούσε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας.

Το 2017 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε επιτόπια παρέμβαση για 237 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο, ενώ το πρώτο δεκάμηνο του 2018 οι αντίστοιχες περιπτώσεις παρέμβασης ήταν 178.

Όσον αφορά την Κρήτη, τα στοιχεία για το πρώτο 10μηνο του 2018 που παρουσίασε η ψυχολόγος Μάγια Τσίλη αναφέρουν 49 καταγγελίες που αφορούσαν περισσότερα από 60 παιδιά, όχι συγκεκριμένα για σεξουαλική, αλλά γενικά για κάποια μορφή κακοποίησης. Για θέματα συμβουλευτικής πραγματοποιήθηκαν 332 κλήσεις.

Διεθνώς και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ, ένα στα τρία κορίτσια και ένα στα πέντε αγόρια θα κακοποιηθούν σεξουαλικά, σε μία ευρύτερη έννοια του όρου, πριν τα 18 χρόνια τους. Το ανησυχητικό είναι ότι οι θύτες δεν έχουν κάποιο στερεοτυπικό προφίλ, ενώ είναι άτομα, τα οποία τα θύματα εμπιστεύονται και ανήκουν στον στενό κύκλο τους (70-85% των περιπτώσεων).

Ακόμη, τα παιδιά με αναπηρία διατρέχουν τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα βίας.

«Η άγνοια και ο φόβος που κυριεύουν τα θύματα βίας αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την καταπολέμηση της κακοποίησης των παιδιών και ειδικά της σεξουαλικής, ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη εκπαίδευσης-ενημέρωσης γονέων και παιδιών, ώστε όλοι μαζί να λειτουργούν κάτω από κοινή γραμμή και να συνεργάζονται για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων», επισήμανε κατά την παρουσίαση των δράσεων της καμπάνιας η ψυχολόγος Ειρήνη Μαρκουλάκη.

«Βάσει των ερευνών που γίνονται κάθε χρόνο, τα περιστατικά που καταγγέλλονται αυξάνονται, οπότε και είναι θετικό ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες αντιμετωπίζουν τον φόβο τους και ζητούν βοήθεια» ανέφερε η κοινωνική λειτουργός Μαρίνα Δαμή.

Το «παρών» στην παρουσίαση της καμπάνιας και των δράσεων του οργανισμού έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μανώλης Μηλιαράκης και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Στέλιος Ζερβάκης, που δήλωσαν αρωγοί στην προσπάθεια που καταβάλει ο οργανισμός για την εξάλειψη κάθε μορφής παιδικής βίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κρήτη

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video