ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Μεγάλη συμμετοχή στις εκδηλώσεις ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα

Μεγάλη συμμετοχή στις εκδηλώσεις ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η «Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα» που διοργανώθηκε για 2η συνεχή χρονιά στις 12 - 16 Νοεμβρίου 2018, απο το Δήμο Ηρακλείου μέσω της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής-Εποπτείας Κοινωνικών Δομών-Μετανάστευσης και τη Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) Κρήτης της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑ.Γ.Ν.Η, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος τη 15η Νοεμβρίου.
Στις 15 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των δράσεων της Εβδομάδας, διοργανώθηκε εκδήλωση για το ευρύ κοινό, παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Ηρακλείου (κ. Μaρίας Καναβάκη), της Β΄Θμιας Εκπαίδευσης (κ. Αγγελικής Ζαχαράτου), της 7ης ΥΠΕ (κ. Ελένης Μαυρομμάτη), της Περιφέρειας (κ. Λάμπρος Βαμβακάς), της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (Αιδεσιμιολογιώτατου κ. Αντωνακάκη), του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχέσεων (κ Σ. Κέπεντζης), της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (κ. Μ. Παγώνη), καθώς και της Ιατρικής Σχολής του Παν/μιου Κρήτης (κ. Γ. Κοντάκης), του ΠΑ.Γ.Ν.Η (κ.κ. Ι. Τασσόπουλος, Ι.Φανουργιάκης), και επιστημόνων από το ΙΜΜΒ-ΙΤΕ (κ. Α. Κρετσόβαλη), της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η και της ΔηΤΟΒ (κ.Ελένη. Παπαδάκη, κ. Χ. Ποντίκογλου, κ. Ε. Μαρουδή), ενώ συμμετείχαν φοιτητές της Ιατρικής και μαθητές του Πειραματικού Λυκείου.

Κατά την εκδήλωση συζητήθηκε η παρούσα χρήση των βλαστοκυττάρων για ένα ευρύ φάσμα νοσημάτων (λευχαιμιών, λεμφωμάτων, ανοσολογικών ανεπαρκειών) και οι μελλοντικές εφαρμογές τους στην Αναγεννητική Ιατρική (μυοσκελετικά, καρδιοαγγειακά, εκφυλιστικά νοσήματα κ.α.).
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην χρησιμότητα της δωρεάς των ομφαλικών βλαστοκυττάρων για την αντιμετώπιση νοσημάτων, και την ανάγκη ευαισθητοποιήσης και εκπαίδευσης των μαθητών και των νέων γενικότερα σε θέματα εθελοντισμού και προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε το νέο έργο της ΔηΤΟΒ - το οποίο υποστήριζεται απο την Περιφέρεια Κρήτης, την 7ης Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Υγείας - που εστιάζει στη δημιουργία του ανοσογενετικού χάρτη του πληθυσμού της Κρήτης. Στόχος του έργου είναι να αναδειχτούν τυχόν περιοχές με σπάνια αντιγόνα ιστοσυμβατότητας ώστε να δημιουργηθεί απόθεμα μοσχευμάτων ομφαλικού αίματος για την κάλυψη των αναγκών του τοπικού πληθυσμού προσφέροντας παράλληλα και στην παγκόσμια δεξαμενή.

Παράλληλα, πάνω από εκατό (100) μαθητές απο πέντε (5) Λύκεια του Νομού Ηρακλείου είχαν την ευκαιρια να επισκεφτούν τους χώρους της ΔηΤΟΒ Κρήτης και του Εργαστηρίου Μελέτης Αιμοποίησης στην Ιατρική Σχολή, και να παρακολουθήσουν διαδραστικές διαλέξεις και τεχνικές μελέτης των βλαστοκυττάρων από την Καθηγήτρια Αιματολογίας κ. Ελένη Παπαδάκη, Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και της ΔηΤΟΒ Κρήτης, και ομάδας Επιστημόνων του Εργαστηρίου Μελέτης Αιμοποίησης και της ΔηΤΟΒ Κρήτης.

Τον Ιούνιο/Ιούλιο 2019, πέντε (5) μαθητές των Λυκείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επισκέψεων κατά την Εβδομάδα Ενημέρωσης, θα εχουν την δυνατότητα να εκπαιδευτούν για ένα μήνα στις δομές του Εργαστήριου Μελέτης Αιμοποίησης και της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης.

Η ΔηΤΟΒ Κρήτης είναι μία απο τις τρείς Δημόσιες Τράπεζες Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Η Εβδομάδα Ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε αυτή τη χρονιά, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, και αποτελεί μέρος του δικτύου των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για την Ημέρα Ομφαλικού Αίματος.

Έργα των μαθητών του 11ου ΓΕΛ και Πειραματικού Λυκείου που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση της 15ης Νοεμβρίου, θα εκτίθενται πλέον μόνιμα - και αποτελούν δώρο των μαθητών - στη ΔηΤΟΒ Κρήτης.

Τόσο η κυρία Μαρία Καναβάκη όσο και η κυρία Ελένη Παπαδάκη δήλωσαν την ικανοποίηση τους από την επιτυχημένη και φέτος "εβδομάδα ενημέρωσης για τα Βλαστοκύυτταρα", αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που έχει μεταξύ τους αναπτυχθεί , θέτοντας ως επόμενo βήμα την καθιέρωση της Εβδομάδας σε ετήσια βάση και στόχο την ευαισθητοποίηση και την δημιουργία συνειδητοποιημένων εθελοντών δοτών.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κρήτη

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video