ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Πρόταση Ε. Κουκιαδάκη «Συνταγματική Αναθεώρηση και Αυτοδιοίκηση»

Πρόταση Ε. Κουκιαδάκη «Συνταγματική Αναθεώρηση και Αυτοδιοίκηση»

Με αφορμή την συζήτηση στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, κατέθεσε στον πρόεδρο του Π.Σ. την παρακάτω πρόταση με θέμα «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» :

«Στην πολυδιαφημισμένη διαβούλευση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, κατέθεσα ολοκληρωμένη, πλήρως επεξεργασμένη πρόταση για τις διατάξεις που αφορούν άμεσα ή έμμεσα την αυτοδιοίκηση, για να μπορεί να αποκτήσει αυτονομία, την οποία υπόσχεται η Ν.Δ. και διαχρονικά το Κίνημα Αλλαγής.

Η πρόταση αυτή αγνοήθηκε πλήρως από την κυβερνητική πλειοψηφία, καμία από τις διατάξεις οι οποίες αφορούν την αυτοδιοίκηση και περιλαμβάνονται στην προηγούμενη πρόταση δεν περιλαμβάνεται στην πρότασή της, αλλά ούτε και στην πρόταση της Ν.Δ., ενώ στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται μόνον «με τόλμη προχωρούμε σε  μια ισχυρή και χειραφετημένη Τοπική Αυτοδιοίκηση με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες, οικονομική αυτοτέλεια και κανονιστική αυτονομία. Αναπτυξιακός ρόλος στην Περιφέρεια και όλο το κοινωνικό κράτος μεταφέρεται στον πρώτο βαθμό με τους αντίστοιχους πόρους».

Ενώ ο κ. Μητσοτάκης στο κοινό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων μίλησε για οικονομική και κανονιστική αυτονομία της Αυτοδιοίκησης και χειροκροτήθηκε από όλους τους συνέδρους, δυστυχώς στην λεπτομερή πρόταση της Ν.Δ. δεν περιλαμβάνονται οι σχετικές διατάξεις.

Στην εισηγητική έκθεση της Ν.Δ. αναφέρεται επί λέξει: «στο επίπεδο της Κυβέρνησης, προβλέπεται ένας επιτελικός, υπεύθυνος και διαφανής τρόπος λειτουργίας … Στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που φέρνει τον πολίτη κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, προτείνεται η αναβάθμιση του θεσμικού της ρόλου με την καθιέρωση δικών της αυτοτελών πόρων της και με την ενισχυμένη λογοδοσία των οργάνων της». Η πρόταση όμως αυτή είναι ασύμβατη με την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στο παραπάνω συνέδριο.

Την ίδια παραπάνω παρατήρηση είχα κάνει με παρέμβασή μου στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που οργάνωσε η Ν.Δ. στο Ηράκλειο, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Στην κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνεται μόνον η τροποποίηση του άρθρου 102 παρ. 2 του Συντάγματος προς δύο κατευθύνσεις. «Αφενός με στόχο να ενισχύσουμε την αντιπροσωπευτική αρχή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό προτείνουμε να καθιερωθεί το αναλογικό εκλογικό σύστημα και τα τοπικά δημοψηφίσματα».

Έτσι, η πρότασή μας για τη μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση θα παραμείνει γράμμα κενό περιεχομένου, μέχρι την επόμενη αναθεώρηση με τη ΣΥΜΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, αν δεν περιληφθούν στις αναθεωρητέες διατάξεις τα άρθρα 56, 98 παρ. 1, 103 παρ. σεπ. 104, 101, 103, 43 παρ. 2, 78, 16, 24, 21 παρ. 3, σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλα για λογαριασμό της Περιφέρεια Κρήτης και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης (αντίγραφο της οποίας υποβάλλω).

Με αυτές τις σκέψεις προτείνω:

  • Κοινή συνεδρίαση του Π.Σ. Κρήτης και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.
  • Ημερίδα για το θέμα αυτό.
  • Κοινό θεματικό συνέδριο ΕΝ.Π.Ε. και ΚΕΔΕ.»

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κρήτη

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video