ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ανακοίνωση ΣΕΕΕΗ για την φωτιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ανακοίνωση ΣΕΕΕΗ για την φωτιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το πρωί της Κυριακής 23 Σεπτέμβρη ξέσπασε πυρκαγιά στην παλιά πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Κνωσσό, όπου στεγάζονται οι φοιτητικές εστίες, τα εργαστήρια του Μουσείου Φυσική Ιστορίας κ.α. Ευτυχώς θύματα δεν υπήρχαν, αλλά οι περίπου 70 φοιτητές που διέμεναν στις εστίες έχουν χάσει ό,τι δεν πρόλαβαν να πάρουν κατά την εκκένωση του κτηρίου, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν εργαστήρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Ανεξάρτητα από την πηγή της πυρκαγιάς, η οποία παραμένει άγνωστη, οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν τόσο στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης όσο και στις αρχές σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο που κατ' επανάληψη υποτιμούν τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων. Ο συνδυασμός της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης και της διαρκούς αμέλειας του Πανεπιστημίου για συντήρηση των κτηρίων και αναβάθμιση του συστήματος πυρασφάλειας και για ανέγερση νέων, κατάλληλων εστιών ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, ειδικά όταν μιλάμε για κτήρια από αμίαντο (απαγορευμένο καρκινογόνο υλικό) και εργαστήρια με εύφλεκτα υλικά. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, σε όλες τις κινητοποιήσεις σε σχέση με τις εστίες και την ποιότητα στέγασης των φοιτητών, οι απαντήσεις από μεριάς διοίκησης του Πανεπιστημίου ήταν πάντοτε καθησυχαστικές, πράγμα το οποίο αποδείχτηκε με το χειρότερο δυνατό τρόπο πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Όλα αυτά σε ένα Πανεπιστήμιο στο οποίο σπουδάζουν και εργάζονταιπερισσότεροι από 10.000 φοιτητές και μερικές χιλιάδες ακόμα μεταπτυχιακών, διδακτόρων, post – doc κλπ και το οποίο έχει εστίες στις οποίες φιλοξενούνται λιγότερα από 130 άτομα συνολικά. Επιπρόσθετα, οι άλλοτε εστίες βρίσκονταν πολύ μακριά από τις σημερινές εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου αναγκάζοντας τους φοιτητές να χρησιμοποιούν 2 λεωφορεία για να μεταβούν σε αυτές, πληρώνοντας ξεχωριστά το κόστος αυτών των μετακινήσεων.

Όσον αφορά τα εργαστήρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, περίπου 45 ερευνητές κι εργαζόμενοι στην έρευνα που εκπονούσαν τις εργασίες τους στο χώρο έχουν μείνει χωρίς εργασιακή στέγη ενώ θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν και οι ίδιοι.
Βέβαια χρήματα για ό,τι έκριναν οι πρυτανικές αρχές ότι “χρειάζεται” βρέθηκαν, όχι όμως και για την ασφάλεια των εστιαζόμενων και γενικά, όλων των φοιτητών και των εργαζόμενων. Παρά την προσπάθεια της διοίκησης να μας πείσει για το αντίθετο, οι δράσεις της φοιτητικής μέριμνας δεν αντιστοιχούν στις δυσκολίες που συναντά κάποιος προσπαθώντας να σπουδάσει στην Ελλάδα των μνημονίων και της κρίσης. Το ΠΚ που διαφημίζει τα επιτεύγματά του και τις υψηλές θέσεις που καταλαμβάνει στις αξιολογήσεις είναι το ίδιο ίδρυμα που αδυνατεί να προστατέψει το αναφαίρετο δικαίωμα των ευάλωτων φοιτητών να μπορούν να σπουδάσουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Είναι υποκριτικό να έρχεται ο κος Γαβρόγλου, Υπουργός Παιδείας, ως σωτήρας, όταν το Υπουργείο και η κυβέρνηση έπρεπε να είχαν φροντίσει χθες να λυθούν θέματα που ταλανίζουν τους φοιτητές. Απεναντίας η προώθηση των πολιτικών γραμμών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, θα οδηγήσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Παράλληλα, ο κος. Πρύτανης, οργανικό κομμάτι του κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ. αποφασίζει τη διαμονή των φοιτητών στο Γυμναστήριο και να κάνει μικροπολιτική με αυτό το θέμα! Αν θέλει ο κ. Ζώρρας να ασχοληθεί με τα πολιτικά δρώμενα, είναι ασφαλώς δικαίωμά του να το κάνει, αλλά όχι από τη θέση του Πρύτανη! Είναι αδιανόητο Υπουργός και Πρύτανης να μην αναλαμβάνουν την παραμικρή ευθύνη για την κατάσταση που έφερε τους φοιτητές σε αυτή τη θέση, να καταφεύγουν στην προσωρινή στέγαση σε ξενοδοχείο μόνο των μισών από αυτούς και να μην μπορούν να συμφωνήσουν ούτε στο ελάχιστο, την άμεση στέγαση όλων των πληγέντων σε αξιοπρεπή χώρο.

Ως εδώ με αυτήν την κατάσταση!

Αμέριστη αλληλεγγύη στους φοιτητές - εστιακούς! Έμπρακτη βοήθεια μέσω συλλογής ειδών που χρειάζονται. Απαιτούμε να αποκατασταθεί άμεσα η δυνατότητα δωρεάν στέγασης στους εστιαζόμενους. Πλήρης κάλυψη από το Πανεπιστήμιο όλων των ζημιών που υπέστησαν οι εστιαζόμενοι από τη φωτιά (χρήματα, υπολογιστές, βιβλία κλπ). Να προσφέρει το Πανεπιστήμιο όλα τα απαραίτητα μέσα για να μπορέσουν οι πληγέντες να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Να δοθεί άμεσα χρηματοδότηση για αξιοπρεπείς εστίες για όλους τους φοιτητές, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών σίτισης και μεταφοράς.

Να αναλάβει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Παιδείας τις ευθύνες που τους αναλογούν. Οι πρυτανικές αρχές να σταματήσουν τα μικροπολιτικά παιχνίδια σε βάρος των φοιτητών και των εργαζόμενων στο ΠΚ, ειδάλλως να παραιτηθούν.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κρήτη

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video