ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

«Η Κυβέρνηση υλοποιεί πρόγραμμα δακοκτονίας ή … δακοτροφίας; Το 50% της ελαιοπαραγωγής έχει χαθεί στην Κρήτη»

Παρέμβαση Γραμματέα ΠΕ ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκη - φωτογραφία αρχείου

Στην απώλεια του 50% της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη, εξαιτίας της κυβερνητικής ολιγωρίας για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη και Εσωτερικών κ. Αλέξανδρο Χαρίτση.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Ο δάκος είναι ο σοβαρότερος εχθρός της ελιάς στην χώρα μας. Η καταπολέμηση του θεωρείται αναγκαία, διαφορετικά απειλείται η παραγωγή ελαιολάδου και, βέβαια, η οικονομία περιοχών, όπως η Κρήτη, στην οποία το λάδι αποτελεί κύριο αγροτικό προϊόν και για πολλούς αγρότες το μοναδικό που επιφέρει έσοδα για την επιβίωσή τους. Κατά συνέπεια, η έγκαιρη δακοκτονία είναι επιβεβλημένη, ώστε να προστατευθεί ο καρπός της ελιάς από το έντομο του δάκου.

Το θέμα αυτό είχα επισημάνει εγκαίρως με κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις. Ειδικότερα, στην με αρ. πρωτ. 2350/03-01-2018 Ερώτησή μου επεσήμανα την ανάγκη έγκαιρης χρηματοδότησης και έναρξης του προγράμματος δακοκτονίας, ειδικότερα στην Κρήτη για την αποφυγή καταστροφής του ελαιοκάρπου. Εν συνεχεία, μετά από μήνες κυβερνητικής απραγίας, επανήλθα με την από 7187/28-06-2018 Ερώτησή μου επισημαίνοντας την ολιγωρία και την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του προγράμματος δακοκτονίας προκειμένου να προστατευθεί η εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου. Λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στην υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας και της αγωνίας των αγροτών, υπέβαλα νέα Ερώτηση, την υπ’ αριθ. πρωτ.  1339/07-09-2018, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τονίζοντας τον σημαντικό κίνδυνο να χαθεί μέρος της ελαιοπαραγωγής από το δάκο, λόγω της εγκληματικής ολιγωρίας στην υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας για το 2018.

Ωστόσο, φέτος, καθυστέρησε σημαντικά η υλοποίηση του σχετικού προγράμματος με καταστροφικά, μη αναστρέψιμα αποτελέσματα, καθώς ακόμη κι έκτακτοι ψεκασμοί, όπου έγιναν, δεν είχαν καμία απολύτως επίδραση, από τη στιγμή που τα δέντρα είχαν ήδη προσβληθεί από τον δάκο. Ενδεικτικό της κυβερνητικής ολιγωρίας είναι το γεγονός πως φέτος μόλις στις 7 Ιουνίου εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αρ. πρωτ. 5303/80845, η οποία αφορά στην πρόσληψη 871 εποχικών υπαλλήλων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας για το Πρόγραμμα Δακοκτονίας 2018.

Δυστυχώς, είναι ορατές πλέον στην ελαιοπαραγωγή οι δυσμενείς επιπτώσεις της ανεπαρκούς αντιμετώπισης του δάκου, που δείχνουν ότι όλος ο ελαιοπαραγωγικός κόσμος πλέον βρίσκεται «στα κάγκελα», αφού το έντομο του δάκου έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος της παραγωγής τους. Ειδικότερα, στην Κρήτη εκτιμάται ότι πάνω από το 50% της παραγωγής ελαιολάδου έχει ήδη χαθεί εξαιτίας, κυρίως, του δάκου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τους περίπου 70.000 τόνους ελαιολάδου που παράγει κάθε χρόνο το νησί, φέτος θα κατακρημνιστεί στους 35 με 40.000 τόνους.  

Η μεγάλη αυτή ζημιά στην παραγωγή δεν οφείλεται στον παραγωγό, ο οποίος καταβάλλει την εισφορά του στον ΕΛΓΑ και, συνεπώς, έχει και δικαιώματα και απαιτήσεις. Το αρμόδιο Υπουργείο για τρίτη συνεχή χρονιά δεν προχώρησε στην έγκαιρη, απρόσκοπτη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στη μεταφορά των πιστώσεων και την έγκαιρη προμήθεια των φυτοφαρμάκων, καθώς και στις διαδικασίες πρόσληψης και τοποθέτησης γεωπόνων έχουν οδηγήσει σε αναποτελεσματικότητα το πρόγραμμα συλλογικής δακοκτονίας σε πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσα στις οποίες και η Κρήτη.  

Συνέπεια της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής στο πρόγραμμα της συλλογικής δακοκτονίας είναι η καταστροφή της ελαιοπαραγωγής και η κατακόρυφη μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Περαιτέρω, πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να προβούν σε εκτέλεση δικών τους προγραμμάτων δακοκτονίας με υψηλό κόστος και αμφίβολη αποτελεσματικότητα, προκειμένου να προστατεύσουν την παραγωγή τους».

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Γιατί δεν εφαρμόσθηκε έγκαιρα και φέτος –για 3η συνεχόμενη χρονιά- το Πρόγραμμα Δακοκτονίας με αποτέλεσμα την απώλεια παραγωγής και εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς;

  1. Προτίθεστε να προβείτε σε καταγραφή της ζημίας και να αναζητήσετε τρόπους αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών;
  2. Ποιος ο προγραμματισμός για την έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας την νέα περίοδο, προς αποφυγή της καταστροφής στην ελαιοπαραγωγή;».

  


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κρήτη

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video