ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Εγκρίθηκαν 37 εκ. ευρώ από τον Περιφερειάρχη Κρήτης για τρείς Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις ( ΟΧΕ) στο νησί

Εγκρίθηκαν 37 εκ. ευρώ από τον Περιφερειάρχη Κρήτης για τρείς Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις ( ΟΧΕ) στο νησί

 Τις αποφάσεις για τις χρηματοδοτήσεις ποσού 37 εκ. ευρώ για τρείς Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) στη Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (Δήμοι Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας και Οροπεδίου ) , στη Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (Δήμοι Ρεθύμνου και Αγ. Βασιλείου) και σε περιοχές φυσικού κάλους UNESCO με χρηματοδότηση από το ΕΠ Κρήτη 2014-2020, υπέγραψε τη Τρίτη ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Τις σχετικές αποφάσεις για την υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων παρέλαβαν οι συντονιστές των ΟΧΕ: Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Λασιθίου-Δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης για τα έργα σε Ρέθυμνο και Αγ. Βασίλειο, και για τις περιοχές UNESCO ο Πρόεδρος της ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης-Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στη σημερινή υπογραφή των αποφάσεων ΟΧΕ στη Περιφέρεια, παρουσία Αντιπεριφερειαρχών, Περιφερειακών Συμβούλων, ευχαρίστησε δημόσια για τη συνεργασία τους παρόντες Δημάρχους, τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και όλους τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών για τα σημαντικά έργα βιώσιμης ανάπτυξης που θα υλοποιηθούν στο νησί το επόμενο διάστημα που θα συνδράμουν στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, στη βελτίωση ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σε δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε: «Σήμερα υπεγράφησαν τρία σημαντικά έργα για όλη την Κρήτη που αφορούν τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και για τις περιοχές Ουνέσκο που είναι το φαράγγι της Σαμαριάς, ο Ψηλορείτης, τα Λευκά Όρη και στη Σητεία. Ο προϋπολογισμός 37 περίπου εκατομμύρια σε διάφορες δράσεις θα γίνουν όλα αυτά τα έργα και θεωρούμε ότι μαζί με τα υπόλοιπα έργα τα οποία είναι για τις δύο μεγάλες πόλεις της Κρήτης, Ηράκλειο και Χανιά, τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, όλα αυτά τα έργα θα δώσουν μία μεγάλη δυναμική στο νησί, ειδικά στην ενδοχώρα, πάνω στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην τουριστική ανάπτυξη, ενώ θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας. Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που μαζί με τα προγράμματα τα leader τα οποία έχουν προκηρύξει οι Αναπτυξιακές Εταιρείες, αν υπάρχει ένας καλός σχεδιασμός από πλευράς των φορέων θα δώσουν μία άλλη δυναμική στο νησί μας», και πρόσθεσε: «Έχουμε δουλέψει πάνω από δύο χρόνια, υποστηρίξαμε όλους τους φορείς για να προετοιμαστούν οι μελέτες. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί μέσα από αυτή τη συνεργασία έχουμε μία νέα γενιά έργων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια. Επίσης σημαντικό είναι ότι από τα 37 εκ. ευρώ οι εκπτώσεις που θα γίνουν δεν θα πάνε σε άλλα έργα αλλά θα διατεθούν εκ νέου στις ίδιες περιοχές με αυξημένο προϋπολογισμό».

Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι, και οι εκπρόσωποι των αναπτυξιακών φορέων ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη, τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Κρήτης και τις υπηρεσίες για την συνεργασία που υπήρχε προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αποφάσεις ΟΧΕ.
ΟΧΕ ολοκληρωμένο «εργαλείο» χωρικής ανάπτυξης

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) αποτελούν «εργαλείο» ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης με εφαρμογή σε συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες είτε παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, είτε διακρίνονται από αναπτυξιακές δυνατότητες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης αποφάσισε τη χρηματοδότηση Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων σε τρείς περιοχές της Κρήτης με πόρους του ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020. Οι εμπλεκόμενοι στις περιοχές αυτές φορείς υπέβαλαν στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας τις στρατηγικές των ΟΧΕ οι οποίες αφού αξιολογηθήκαν θετικά, εγκρίνονται με τις αποφάσεις που υπογράφονται σήμερα από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Ο συνολικός προϋπολογισμός των ΟΧΕ ανέρχεται σε 37.050.000 € και αφορούν σε δράσεις που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Οι ΟΧΕ αφορούν τις παρακάτω τρείς περιοχές παρέμβασης : α) Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (Δήμοι Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας και Οροπεδίου ) , β) Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (Δήμοι Ρεθύμνου και Αγ. Βασιλείου) και γ) Περιοχές φυσικού κάλους UNESCO .

Αναλυτικά οι τρείς ΟΧΕ διαμορφώνονται ως ακολούθως:

α) ΟΧΕ στην ΠΕ Λασιθίου, Π/Υ: 13.850.000 €
Εφαρμόζεται εντός των ορίων των Δήμων Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας και Οροπεδίου Λασιθίου.
Συντονιστής Φορέας της OXE είναι η Αναπτυξιακή Λασιθίου ΑΑΕ ΟΤΑ.
Το όραμα της Στρατηγικής της ΟΧΕ για την περιοχή παρέμβασης αφορά στη «βελτίωση της τοπικής ανταγωνιστικότητας με όρους ποιότητας και βιώσιμης ανάπτυξης».

β) ΟΧΕ στην ΠΕ Ρεθύμνου. Π/Υ: 12.800.000 €
Εφαρμόζεται εντός των ορίων των Δήμων Ρεθύμνου και Αγ. Βασιλείου.
Συντονιστής Φορέας της OXE είναι ο Δήμος Ρεθύμνης.
Το όραμα της Στρατηγικής της ΟΧΕ είναι: «η περιοχή παρέμβασης να αποτελέσει ένα διεθνή σύγχρονο και βιώσιμο τουριστικό, πολιτιστικό, φυσιολατρικό προορισμό με έμφαση στην καινοτομία, στη συνέργεια, στην επιχειρηματικότητα και στην έξυπνη εξειδίκευση, που θα μπορέσει να προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες υψηλή ποιότητα ζωής, εργασίας και αναψυχής, περιορίζοντας τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανισότητες και ενισχύοντας την χωρική συνοχή».

γ) ΟΧΕ περιοχών φυσικού κάλους UNESCO, Π/Υ: 10.400.000 €
Εφαρμόζεται στις οριοθετημένες περιοχές UNESCO της Κρήτης (εμπίπτουν εντός των ορίων 14 δήμων: Σητείας, Ηρακλείου, Γόρτυνας, Μαλεβιζίου, Φαιστού, Ρεθύμνου, Αμαρία, Ανωγείων, Μυλοποτάμου, Χανίων, Αποκορώνου, Καντάνου-Σελίνου, Πλατανιά, Σφακίων). Αυτές είναι : το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη και η περιοχή του Φυσικού Πάρκου στο ανατολικό άκρο της Σητείας εγγεγραμμένες στον κατάλογο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO , ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς και ο ορεινός όγκος των Λευκών Ορέων εγγεγραμμένα στον κατάλογο Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO.
Συντονιστής Φορέας της OXE περιοχών φυσικού κάλλους UNESCO είναι ο ΑΚΟΜΜ - ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ.
Το όραμα των τριών περιοχών και ο Στρατηγικός στόχος μέσα από αυτή την ΟΧΕ είναι: Η αξιοποίηση του «brand name» UNESCO που έχουν κατακτήσει οι τρεις περιοχές της Κρήτης με στόχο τη δημιουργία μιας νέας εναλλακτικής πρότασης για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και επίκεντρο την ενδοχώρα της, που θα βασίζεται στον υπεύθυνο τουρισμό, την έξυπνη εξειδίκευση και τα χαρακτηριστικά του πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και θα ενδυναμώσει την τοπική οικονομία συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

 

 


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κρήτη

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video