ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

«Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης Αγ. Αικατερίνης Σιναϊτών ως πηγή έμπνευσης σε σύγχρονους αγιογράφους»

Ομιλία από τον φιλόλογο-αρχαιολόγο, Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Π.Ε. Ηρακλείου και προέδρου της Δ.Ε. του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Αγ. Αικατερίνης των Σιναϊτών, κ. Νίκο Γιγουρτάκη

Την Τετάρτη 11 Ιουλίου και ώρα 7.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Νίκου Μ. Γιγουρτάκη φιλόλογου- αρχαιολόγου, Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Π.Ε. Ηρακλείου και προέδρου της Δ.Ε. του Μουσείου  Χριστιανικής Τέχνης Αγ. Αικατερίνης των Σιναϊτών.

Η ομιλία φέρει τίτλο: «Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης Αγ. Αικατερίνης Σιναϊτών ως πηγή έμπνευσης σε σύγχρονους αγιογράφους» και πραγματοποιείται στα πλαίσια της καλλιτεχνικής έκθεσης «Ιερή Τέχνη» που συνυπάρχει στο χώρο του Μουσείου και πραγματοποιείται εντός του φεστιβάλ Τέχνη Καθ΄ Οδόν σε επιμέλεια Χρύσας Βαθιανάκη.

 

Περίληψη ομιλίας:

Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγ. Αικατερίνης των Σιναϊτών» στο Ηράκλειο αποτελεί ένα μοναδικό σημείο αναφοράς για την αγιογραφική τέχνη της Κρήτης και ένα από τα ελάχιστα μουσεία της χώρας μας που φιλοξενεί την εικαστική δημιουργία της Κρητικής Σχολής. Η μεταβυζαντινή τέχνη στην Κρήτη κάτω από την επίδραση της αναγεννησιακής πολιτισμικής επιρροής λόγω της ενετοκρατίας διαμόρφωσε μοναδικά τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά στην αγιογραφία. Η όσμωση μεταξύ της κλασικής βυζαντινής παράδοσης και της ελευθεριάζουσας ρεαλιστικής ρομαντικής τέχνης της Δύσης έγιναν ο παρονομαστής για μία νέα σχολή ζωγραφικής η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της βυζαντινής παράδοσης και δημιούργησε έναν «χώρο» όπου με νέα πνοή και δεδομένα διαμόρφωσε την Κρητική Σχολή, που χάρισε αριστουργήματα στον μεσαιωνικό κόσμο της Ευρώπης.

   Η παρουσία των μοναδικών αυτών έργων στο Μουσείο της Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτών στο ιστορικό κέντρο στο Ηράκλειο της Κρήτης μετά την επανέκθεση και τη μετατροπή του χώρου σε σύγχρονο μουσείο, αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο επισκεπτών αλλά και των σύγχρονων επίδοξων αγιογράφων και μελετητών της ζωγραφικής. Δεν είναι τυχαίο πως αξιόλογοι σύγχρονοι αγιογράφοι με έδρα τους το Ηράκλειο, άπλωσαν την εικαστική τους δημιουργία μέσα από τις αγιογραφικές τους συνθέσεις. Οι προπλασμοί των προσώπων, η χρωματική κλίμακα αλλά και ιδιαίτερα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά του έργου τους παραπέμπουν στη μανιέρα της Κρητικής Σχολής.

  Στην παρουσίασή μας αυτή, εν ολίγοις,  ανιχνεύεται ο ρόλος του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Αγ. Αικατερίνης των Σιναϊτών ως έμπνευση και αφετηρία στο έργο σύγχρονων αγιογράφων από την Κρήτη και αλλού.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κρήτη

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video