ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ασθένειες του αμπελιού την περίoδο που διανύουμε

φωτογραφία αρχείου

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, τηλέφωνο 2810282248, πληροφορίες κ. Νίκο Μπαγκή.

Ευδεμίδα: Μεσοπρώιμη (επιτραπέζια) και όψιμη ζώνη Ηρακλείου - Λασιθίου.

Μεσοπρώιμες και όψιμες περιοχές Χανίων – Ρεθύμνου.

Ωίδιο: Βλαστικά στάδια και εξέλιξη του μύκητα δίνουν αυξημένη επικινδυνότητα.

Περονόσπορος : Δεν ευνοείται η εξέλιξή του.

Τζιτζικάκι: Συνδυασμένη αντιμετώπιση με ευδεμίδα μόνο μετά από έλεγχο.

Πλανόκοκκος: Επιτραπέζια σταφύλια. Έλεγχος πριν το κλείσιμο των σταφυλιών.

ΕΥΔΕΜΙΔΑ: (Lobesia botrana)

Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :

- Από τις παρατηρήσεις υπαίθρου στην μεσοπρώιμη ζώνη αξιοσημείωτες ωοτοκίες από τη 2η γενιά συνεχίζουν να καταγράφονται μόνο σε αμπέλια που δεν έχει γίνει καταπολέμηση. Στην πλειονότητα των αμπελιών καταγράφονται αραιές ωοτοκίες που μπορούν να ζημιώσουν μόνο σταφύλια με χαμηλό όριο ανοχής προσβολών (επιτραπέζια).

- Στην όψιμη ζώνη η 2η πτήση είναι σε εξέλιξη : οι συλλήψεις αυξάνουν, οι ωοτοκίες πυκνώνουν και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν αυξημένη δραστηριότητα. Ανάγκη προστασίας έχουν όλα τα σταφύλια.

- Στις μεσοπρώιμες και όψιμες περιοχές των ν. Χανίων και Ρεθύμνου η δραστηριότητα του εντόμου αυξάνει.

Οδηγίες :

Ενδεικτικές ημερομηνίες αντιμετώπισης:

Μεσοπρώιμη ζώνη Ηρακλείου – Λασιθίου: Επιτραπέζια : 7 – 9 Ιουνίου

Όψιμη ζώνη Ηρακλείου – Λασιθίου: Επιτραπέζια : 7 – 8 Ιουνίου, Σουλτανίνα – οινάμπελα : 9 – 11 Ιουνίου

Μεσοπρώιμη ζώνη Χανίων - Ρεθύμνου 7 – 8 Ιουνίου

Όψιμη ζώνη Χανίων - Ρεθύμνου 11 – 13 Ιουνίου

Τρόπος εφαρμογής: Το ψεκαστικό υγρό να πηγαίνει σε όλα τα σταφύλια και να τα καλύπτει καλά. Τα κρυμμένα σταφύλια συνήθως προσβάλλονται.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Λόγω καιρικών προβλέψεων για υψηλές θερμοκρασίες στις επόμενες ημέρες, τα αμπέλια πρέπει να είναι ποτισμένα και οι ψεκασμοί να γίνονται κοντά στο σούρουπο.

ΩΙΔΙΟ: (Erysiphe necator)

Γενικές πληροφορίες :

- Ο μύκητας έχει κάνει έντονη την παρουσία του, ευνοούνται διαδοχικοί και σύντομοι κύκλοι της ασθένειας και τα σταφύλια είναι ευαίσθητα μέχρι το γυάλισμα.

Οδηγίες :

- Τα αμπέλια πρέπει να είναι καλυμμένα την περίοδο αυτή.

Π Ε Ρ Ο Ν Ο Σ Π Ο Ρ Ο Σ : (Plasmopara viticola)

Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :

- Να μην γίνονται άσκοποι ψεκασμοί. Οι εμφανίσεις του μύκητα είναι περιορισμένες και δεν ευνοείται η εξέλιξή του.

TZITZIKAKI: (Empoasca spp)

Οδηγίες :

- Σε αμπέλια όπου μετά από έλεγχο διαπιστώνεται όριο επιζημιότητας (50 – 100 άπτερα άτομα στην κάτω πλευρά 100 φύλλων) να γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με την ευδεμίδα.

Π Λ Α Ν Ο Κ Ο Κ Κ Ο Σ : (Planococcus ficus)

Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :

- Από τις παρατηρήσεις υπαίθρου, υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης δραστηριότητας την φετινή χρονιά. Το έντομο προκαλεί ζημιές κυρίως σε σταφύλια που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση (εμφάνιση καπνιάς και κόλλας κοντά στη συγκομιδή).

Οδηγίες :

- Σε επιτραπέζια σταφύλια της πρώιμης και ενδιάμεσης ζώνης όπου μετά από έλεγχο εντοπίζονται πληθυσμοί να γίνεται αντιμετώπιση πριν από το κλείσιμο των σταφυλιών.

Χρησιμοποιείτε σκευάσματα από τις λίστες εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν επιτρέπεται η συγκομιδή αμπελόφυλλων από αμπέλια στα οποία έχει γίνει χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κρήτη

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video